Over ons

Suzanne Obdam, oprichtster
Velen van jullie kennen mij wel, maar ik zal me toch ook even voorstellen. Ik ben getrouwd met Fred en moeder van Mick en Thirsa.  Als kind was ik al dol op lezen, en dat is altijd zo gebleven. Toen ik een jaar of 6 geleden de wereld van het Christelijke Boek begon te ontdekken, miste ik deze categorie enorm in de openbare bibliotheek. De droom ontstond om een christelijke bibliotheek op te richten, en na de nodige voorbereidingen werd de bieb in 2003 geopend, op onze ruime zolder. De afgelopen jaren is de bibliotheek steeds meer gegroeid, zowel in aantal boeken als leden. De zolder werd een beetje te klein om nog door te kunnen groeien, dus ik ben blij dat de verhuizing door is gegaan!
Dat we nu een stichting zijn met een bestuur, en met een computer gaan werken in plaats van een kaartenbak vind ik beide een hele verbetering.
Ik wens u veel leesplezier toe! Ik hoop dat we vele nieuwe (ont)spannende romans/thrillers, leerzame studieboeken en dvd's kunnen aanschaffen. Hierbij gaat mijn dank naar u, als u kunt helpen dit mogelijk te maken, en naar onze Heer, die de regisseur is van onze levens en dit project.


Kristel Eijndhoven, algemeen bestuurslid

Sinds juni 2007 ben ook ik bestuurslid van de Christelijke Bieb in Heemskerk. Ik heet Kristel Eijndhoven. Ik ben moeder van twee kinderen (Fleurieke en Jonna) en getrouwd met Michiel. In oktober 2006 zijn wij in Heemskerk komen wonen. Het bestaan van de bibliotheek in Heemskerk juich ik van harte toe, want wat is het moeilijk om christelijke literatuur in de reguliere bieb te vinden. Het is uniek om zoveel leden met verschillende (kerkelijke) achtergronden in de regio van dienst te kunnen zijn. Verschillende mensen, verschillende geloofsculturen, maar één God. Een plek om rustig in de boeken, dvd's en cd's te neuzen en anderen te ontmoeten. Een plek, waar God in boeken geopenbaard en genoemd mag worden. Fantastisch toch! Tja en lezen... dat is aan mij wel besteed. U zult mij (lezend?) steeds vaker aantreffen bij de uitleen van de boeken. Samen met alle leden wil ik helpen er een blijvend succes van te maken. Tot ziens in de bieb.Hoe is deze bibliotheek ontstaan? 

Als kind hield ik al veel van lezen en had op school regelmatig onder mijn rekenboek een leesboek verstopt. Ik heb dan ook nooit zo van rekenen gehouden. Voor mijn literatuurlijsten in 4 talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits) las ik veel meer dan verplicht was zodat ik de leukste boeken op de lijst kon zetten. Ook na mijn schooltijd ben ik altijd veel blijven lezen: streekromans, medische thrillers, kinderboeken, etc... Verder heb ik diverse christelijke boeken geleend of zelf gekocht, en in Hoorn, waar ik vroeger in de buurt woonde, was ook een evangelische bieb bij mensen thuis, waar ik wel eens kwam. Toen Fred en ik trouwden en hier kwamen wonen, al weer bijna 8 jaar geleden, viel het me tegen dat er in Heemskerk en Beverwijk geen christelijke winkel of bibliotheek te vinden was. In onze openbare bibliotheek zijn weinig christelijke boeken, althans, je moet al weten wat je zoekt en dan kun je titels wel aanvragen. Maar er is geen christelijke afdeling, waar je nieuwe boeken ontdekt.Toen ik enkele jaren geleden bij een vriendin op een verjaardagsfeestje was, zag ik daar een roman liggen van de Amerikaanse schrijver Randy Alcorn. Ik had nog nooit van hem gehoord en de tekst op de achterkant boeide me wel, dus ik vroeg of ik het mocht lenen. Het boek bleek van haar moeder te zijn, die ook op het feest aanwezig was en ik mocht het lezen. Toen ik het boek na een paar weken terugbracht bij de moeder van mijn vriendin, bleek dat zij een kast vol van vertaalde romans had, veelal van Amerikaanse christelijke schrijvers van wie ik nog nooit had gehoord. En met nieuwe romans ging ik weer naar huis.

Ik vond het zo leuk om nieuwe christelijke boeken te ontdekken, dat ik na een poosje dacht: Dit zouden meer mensen moeten hebben. Gewoon een plek, waar je veel christelijke boeken bij elkaar vindt, ook boeken die je helemaal niet kende, en waar je welkom bent om te lenen, dat zou een basisvoorziening moeten zijn. Maar ik kon mensen moeilijk allemaal naar haar doorsturen. Toen kwam de gedachte bij mij op: Waarom begin je dan zelf niet een christelijke bibliotheek? Ik ben daarover gaan brainstormen en vertelde het plan aan mijn man. En tot mijn verbazing, gezien de omvang van een dergelijk project, zei hij: Dat zie ik er nog wel van komen, mijn zegen heb je. Dat was voor mij de eerste, noodzakelijke, bevestiging.
Nu waren we net verhuisd van een flatje naar een eengezinswoning met een zeer ruime zolder (zie foto's). Wij hadden nog geen bestemming voor de zolder, behalve als logeerkamer en opslagruimte. Er was plaats genoeg om hier kasten met boeken neer te gaan zetten. Dit was ook de makkelijkste plaats: mijn kerk bijvoorbeeld heeft geen eigen gebouw, wij huren ruimte in een wijkcentrum, bovendien is dat in Castricum en dat is toch een eindje fietsen steeds. Ook een pandje ligt niet meteen binnen de mogelijkheden als je nog maar net opstart, en met de kinderen om me heen was het ook erg makkelijk om de bibliotheek thuis te hebben. Verder schept het een gezellige, huiselijke sfeer.Om een lang verhaal kort te maken: van vele kanten kwam hulp. Uitgeverijen hebben massaal licht beschadigde boeken gedoneerd, bijvoorbeeld met een kreukeltje in de kaft, soms ook nieuwe boeken. Tijdschriften werden gedoneerd, mensen gaven hun oudere boeken, we kregen een mooi cd-rek van een muziekwinkel die ging stoppen. Ook financieel werden er giften gedaan, en de zolder werd steeds mooier en voller.
God heeft deze wens echt gezegend! Na ongeveer anderhalf jaar plannen en verzamelen ben ik begonnen met uitlenen in mijn eigen kerk en enkele maanden later, op 13 september 2003, is de bibliotheek officieel geopend. Voorlopig is het nog steeds een privé-project, geen stichting of vereniging (een notaris is duur). Maar mijn droom is om ooit in een echt winkelpandje de bibliotheek te vestigen, misschien met een christelijke winkel erbij, om de huur op te kunnen brengen. We zullen zien, wat er in de toekomst gebeuren gaat. De komende tijd blijven we nog op zolder doorgroeien...
Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heren hand...

Suzanne Obdam

©2017 DE JONGE Architecten NV Arena 255, Amsterdam, 1213 NW
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin